Bilim İnsanları Yapay DNA Modeli Oluşturdu
Bilim insanları sentetik maya yaratmaya bir adım daha yaklaştı. 15 yıldan fazla bir süredir araştırmacılar, tüm genomu sıfırdan içeren karmaşık bir hücre oluşturmak için yorulmadan çalışıyorlar. Yani yapay DNA modeli tasarlıyorlar. Artık 16 kromozomun bazılarının yapay versiyonlarını tek bir maya hücresinde başarıyla birleştirmeyi başardılar. Bu, bilim dünyası için önemli bir dönüm noktasıdır. Detaylar burada…
Bilim insanları yapay DNA modeli üretti!
Bu başarı bilim tarihine adını altın harflerle yazdırmayı başardı. Çünkü yapay DNA modelinin incelenmesiyle hücrelerin içindeki temel süreçler hakkında daha fazla bilgi ortaya çıktı. Ayrıca bu büyük gelişme bazı malzemeler için temel bir adımdı. Bu sayede bazı bilim insanları ilaç, ekipman, biyoyakıt ve benzeri şeyler üretebilecek. Bu araştırma aynı zamanda programlanabilir hücresel fabrikalar için de bir başlangıç niteliğinde.
Aslında sentetik maya yaratmak başlı başına büyük bir iştir. Bu hafta Cell and Cell Genomics dergisinde konuyla ilgili birçok yeni makale yayınlandı. Bu makalelerin ortak yazarlarından Benjamin Blount, bu kromozomlardan birini bile oluşturmanın şaşırtıcı ve zor bir iş olduğunu söyledi. Böylece bilim insanları daha da zor bir şeyi başararak tarih yazdılar.
Netflix şifre paylaşımı tedbirini abarttı! DNA testi isterse şaşırmayın
Ancak daha zor şeyleri başarmanın zamanı geldi. Çünkü bilim adamlarının aşması gereken büyük bir engel var. Kromozom modüllerini dağılmadan bir arada tutmaya çalışmak sanıldığından çok daha zordur.
Genetik modifikasyon son yıllarda çok yol kat etti. Geçmiş düzenleme girişimlerinde bilim insanları tek tek genleri değiştirebildiler ancak kromozomların tamamını değiştiremediler. Dolayısıyla bu süreç halen karmaşık yapısını korumaktadır. Bilim insanları artık bunların hepsini tek bir sentetik maya hücresinde birleştirmeyi başaramadı. Ancak ilgili 16 kromozomun tamamının yapay versiyonlarını üretmeyi başardılar.